Geschreven door Marion
Vroeger hing deze prent genaamd relativiteit van Escher bij ons in de huiskamer. Uren kon ik er naar kijken. Welke trap klopt er? Wie loopt er naar boven en wie naar beneden? En heeft mijn vader hem dan misschien toch verkeerd opgehangen?
Het idee dat de wereld er niet vanaf alle kanten hetzelfde uitzag fascineerde me. En dat doet het nog steeds. We realiseren ons vaak niet dat anderen de wereld niet zien zoals wij dat doen. Dat iedereen door een eigen bril van ervaring, opvoeding, cultuur en waarden kijkt. En dat je daardoor op een andere trap loopt dan de mensen om je heen. Voor jouw wereldbeeld, je denkkader, bestaat een mooi woord (vind ik ;-). Je paradigma.
Dit persoonlijke model van de wereld waarmee we naar onszelf, anderen en situaties kijken hebben we allemaal. En we hebben ook de neiging om te verwachten dat anderen hetzelfde kijken, en zien, als wijzelf. Dit zorgt voor aannames, vooroordelen, polarisatie en andere onhandigheden die aan de basis van communicatiestoringen en onenigheid liggen.
Toch hoeven verschillende wereldbeelden en meningen niet tot gedoe te leiden. Wij maken juist gebruik van de verschillen om goed samen te werken en creatieve oplossingen te verzinnen. Door ruimte te geven aan verschillende manieren van kijken en denken ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën. Er ontstaat een derde alternatief.
Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is besluiten dat je echt open staat voor de denkbeelden van de ander. Ook als ze mijlenver van jouw overtuigingen staan. Zelfs als je het ronduit oneens bent. Dat is niet gemakkelijk maar wel de moeite waard!
Meer weten over het gebruiken van de kracht van de verschillen en het creëren van creatieve oplossingen vanuit verschillende wereldbeelden en meningen? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer.
Heb je vragen, ben je enthousiast en wil je meteen contact? Bel Ingrid (06-146 88 902). Liever een tijdstip inplannen? Maak dan een belafspraak. We denken graag met je mee!