Hoe geef je feedback?

Feedback is de start van groei en verbetering!

Vragen? Neem contact op
voor website

Hoe geef je feedback?

Feedback geven. Voor de een is het een tweede natuur, de ander gaat het liever uit de weg. Hoe geef je feedback zonder ongemakkelijke stiltes, misverstanden of het gevoel dat je iemand alleen maar bekritiseert? Het goede nieuws: er zijn geen regels! heeft. Helaas is er geen eenduidige manier. Oefenen en uitproberen, dat is belangrijk. En vooral vragen stellen en niet voor een ander invullen. 

Hoe geef je feedback die verbindt?

De beste feedback begint bij wie jij bent en wat je wilt bereiken met de feedback. Als je oprecht en eerlijk bent, komt je boodschap beter over en is de feedback de start van een gesprek. Je hoeft geen perfecte woorden te kiezen of een script te volgen. Wees gewoon jezelf.

Dit betekent niet dat je zomaar alles kunt zeggen of mag verwachten dat de ander jouw feedback als een soort bevel zal opvolgen. Leren en respect zijn de basis en het voeren van een goed gesprek of groei en verbetering het resultaat.

Weg met de regels, feedback geven leer je door te oefenen

Er is geen gouden formule voor feedback. Elke situatie en elk persoon is anders. Daarom is het belangrijk om te oefenen. Want practice makes perfect. Probeer verschillende manieren van feedback geven uit en ontdek wat voor jou en de ander werkt.

Stel veel vragen. Vraag hoe iemand iets heeft ervaren of wat diegene nodig heeft om jouw feedback beter te begrijpen. Vul niet in wat een ander denkt of voelt, maar blijf nieuwsgierig. Door te oefenen en open te blijven, ontwikkel je een stijl die echt bij jou past.

hoe geef je feedback

Luisteren is minstens zo belangrijk

Feedback geven gaat niet alleen over praten, maar ook over luisteren. Hoe reageert de ander op jouw woorden? Begrijpt de ander je of zie je twijfel? Vraag wat de ander van jouw feedback vindt en geef ruimte voor een reactie.

Door echt te luisteren, laat je zien dat je de ander respecteert. Het versterkt de verbinding en zorgt ervoor dat feedback tweerichtingsverkeer wordt. Uiteindelijk draait het om samen leren en ontwikkelen.

Zegeltjes plakken

Geef feedback voor irritaties en emoties te hoog oplopen. Oftewel; plak geen zegeltjes. Als je elke keer dat je eigenlijk iets wilt zeggen dit niet doet maar wel mentaal een aantekening maakt, een zegeltje plakt, dan is het op een bepaald moment te veel en bestaat de kans dat je emoties de overhand krijgen en degene die je aanspreekt kan zich als je lang wacht vaak ook een situatie niet meer herinneren. Dus wacht niet te lang en geef feedback wanneer de situatie nog vers in het geheugen ligt.

Maak het concreet

  • Vage feedback helpt niemand. Hoe concreter je bent, hoe beter de ander begrijpt wat je bedoelt.
  • Wees specifiek. Beschrijf de situatie, wat je hebt waargenomen en wat het effect was. Geef duidelijke voorbeelden en suggesties voor verbetering.
  • Doe geen aannames en stel vragen. Is wat je denkt waar?

Hoe geef je feedback: nu zelf aan de slag!

Feedback geven hoeft niet moeilijk te zijn. Met een beetje oefening, oprechtheid en respect kun je van feedback een krachtig instrument maken. Begin klein, wees jezelf en blijf leren.

Wil je meer leren over hoe je feedback kunt geven? Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen en zet de eerste stap naar betere communicatie. Lees meer over Feedback geven of kijk bij onze feedback training.

kracht van de verschillen moise donkers 76
Lees meer

FAQ

De reactie van de ander is in onze trainingen de vaakst genoemde reden. De meeste mensen vinden feedback geven moeilijk omdat ze bang zijn dat ze degene die ze feedback geven kwetsen of dat iemand je niet meer aardig vindt of boos wordt.

De meeste mensen vinden het moeilijk om feedback te ontvangen omdat ze dingen over het algemeen goed willen doen. Wanneer je feedback krijgt is er iets te verbeteren. Het kan voelen alsof je het niet goed hebt gedaan of dat je niet goed genoeg bent.

Je kunt verwachten dat je leert hoe feedback geven en ontvangen voor jou en jouw organisatie werkt en hoe je samen kan gaan werken aan een positieve feedback cultuur.