Hoe vaak hoor je: “Dat is goede feedback, bedankt!” Waarschijnlijk niet elke dag. Toch is feedback geven een van de meest waardevolle vaardigheden, zowel in je werk als in je persoonlijke leven. Waarom? Omdat het niet alleen anderen helpt groeien, maar ook jezelf. Het begint met een gesprek: een eerlijk, respectvol en open gesprek waarin groei en wederzijds begrip centraal staan.
Laten we samen ontdekken waarom feedback geven zo belangrijk is, hoe je het effectief doet en waarom je hier echt beter in wilt worden.
Feedback geven betekent meer dan alleen kritiek leveren. Het is een uitnodiging voor gesprek. Je spreekt niet alleen iemand aan maar je stelt ook vragen en onderzoekt bij jezelf waarom je de feedback geeft. Wat wil je bereiken met de feedback? En hoe ziet de ander het? Wat voelt die persoon bij jouw feedback? En wat kan en wil de ander met jouw feedback?
Feedback betekent persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het stelt je in staat om anderen te laten zien wat goed gaat en wat beter kan. Sterker nog: feedback versterkt relaties. Het laat zien dat je betrokken bent en dat je gelooft in het potentieel van de ander.
Daarnaast opent feedback de deur naar goede communicatie. Door feedback geef je ruimte om van mening te verschillen, te discussiëren en te leren van elkaar. Nieuwsgierigheid naar de ideeën van anderen verrijkt je eigen perspectief en vergroot je wereld. Juist door het gesprek aan te gaan over verschillen, creëer je verbinding en groei.
Feedback draait niet alleen om complimenten of verbeterpunten. Soms leidt het tot een pittige discussie. Dat klinkt misschien ongemakkelijk, maar juist daarin schuilt de kracht. Verschillen van mening en het durven aangaan van lastige gesprekken zorgen voor groei.
Door nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen, leer je van een ander. Wat jij ziet als een zwak punt, kan voor de ander juist een bewuste keuze zijn. Zo ontstaan nieuwe inzichten en ideeën. Het met elkaar oneens zijn is niet iets om te vermijden, maar iets om te vieren!
Niet iedereen reageert meteen positief op feedback, en dat is oké. Het gesprek aangaan is wat telt. Je leert niet alleen meer over de ander, maar ook over jezelf. En door écht te luisteren, wordt feedback een belangrijk hulpmiddel om samen verder te komen.
In teams is feedback geven cruciaal. Het helpt bij het oplossen van conflicten, het verbeteren van de samenwerking en het versterken van de onderlinge band. Wanneer teamleden elkaar durven aanspreken, groeit niet alleen het team, maar ook het vertrouwen en de betrokkenheid binnen de groep.
Feedback geven is een vaardigheid die eigenlijk iedereen zou moeten hebben. Het helpt je groeien, verbindt je met anderen en maakt teams sterker. Maar het is ook een vaardigheid die oefening vraagt. Begin klein, wees respectvol en onthoud: het gaat niet om perfectie, maar om intentie.
De reactie van de ander is in onze trainingen de vaakst genoemde reden. De meeste mensen vinden feedback geven moeilijk omdat ze bang zijn dat ze degene die ze feedback geven kwetsen of dat iemand je niet meer aardig vindt of boos wordt.
De meeste mensen vinden het moeilijk om feedback te ontvangen omdat ze dingen over het algemeen goed willen doen. Wanneer je feedback krijgt is er iets te verbeteren. Het kan voelen alsof je het niet goed hebt gedaan of dat je niet goed genoeg bent.
Je kunt verwachten dat je leert hoe feedback geven en ontvangen voor jou en jouw organisatie werkt en hoe je samen kan gaan werken aan een positieve feedback cultuur.