teambuilding DKVDV Covey

Luister met de bedoeling om te begrijpen

Geschreven door Ingrid

Vandaag een derde sessie bij het team van een basisschool. Feedback, communicatie en samenwerking stonden in deze sessies op de agenda. Er zijn in de trainingen veel patronen naar boven gekomen die ze nu met elkaar kunnen doorbreken.

In deze laatste sessie met dit mooie team liep het programma een beetje anders. Want op scholen hebben ze op veel manieren te maken met de onrust die covid met zich mee brengt. Onderling in het team, met de kinderen en met de ouders. Of ik dat ook kon meenemen in deze sessie, covid en dit open bespreken en respect, vraagt de leidinggevende als ik binnenkom. Ja natuurlijk kan dat. Want als dat is wat er speelt dan heeft het aandacht nodig.
Er ontstond een prachtig gesprek vol kwetsbaarheid, pijn, onmacht en openheid. Zo dankbaar dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen zodat dit team elkaar kon horen en respect voor elkaar kan opbrengen, ook al begrijpen ze elkaars keuze niet.
Hoe ga je om met je onmacht, je gevoel, je zorgen en je angst? Het is persoonlijk en raakt iedereen diep, hoe je er ook in staat. Daar is niet veel verschil. Want voor iedereen komt het aan zorgen, angst en onmacht. En ieder heeft een eigen reden voor de keuze die ze maken. Wat blijkt, iedereen maakt de keuze voor de gezondheid.
De verdeeldheid en hardheid die de politiek en de media neerzetten doen veel kwaad. Ze werken het onderlinge onbegrip en de hardheid in de hand. Een van de deelnemers geeft aan hoe zij zich voelt als er hard wordt geoordeeld. Wat blijkt, niemand voelt zich daar prettig bij. Want dit team heeft elkaar hard nodig om samen met elkaar met alle meningen en emoties van buiten het team, van de kinderen en ouders, te kunnen omgaan.
In het gesprek werd naar elkaar geluisterd, er werden vragen gesteld, er werd ruimte gegeven aan elkaar. Er werd aangegeven wat hard binnenkomt, en dat helpt. Want sommige uitspraken zijn zeker niet zo bedoeld en beseffen dat het bij een collega wel zo hard binnenkomt maakt milder. Met deze openheid, kwetsbaarheid, het wederzijds respect en het feit dat iedereen er mag zijn was de sfeer meteen rustiger, warmer en veiliger. Want er werd niet meer veroordeeld.
Dit team komt er wel! Ga vooral zo door en laat je niet gek maken door de harde woorden van politiek en media.
Waarom kunnen wij dit gesprek zo voeren? Omdat wij respect hebben voor elke mening. Omdat wij verbinding ongeacht mening, visie of overtuigingen tot stand brengen omdat wij staan voor de kracht van de verschillen. Wij geloven in de meerwaarde van de verschillen en van tegengestelde visies en overtuigingen want wij oordelen of veroordelen deze niet. Wij weten immers niet wat jouw referentiekaders zijn, of waar je keuze vandaan komt.
Bij gevoelige en moeilijk onderwerpen is het fijn om een onafhankelijke gespreksleider te hebben die ruimte geeft. Ruimte voor dat wat ontstaat en ruimte voor elk individu.
Is er bij jullie ook een moeilijk gesprek dat gevoerd moet worden, over welk onderwerp dan ook? Wij helpen jullie graag. Neem contact op via info@dekrachtvandeverschillen.nl.

Artikel delen:

De mogelijkheden bespreken?

Heb je vragen, ben je enthousiast en wil je meteen contact? Bel Ingrid (06-146 88 902). Liever een tijdstip inplannen? Maak dan een belafspraak. We denken graag met je mee!