Geschreven door Marion
Ben jij wel eens nieuwsgierig? Echt nieuwsgierig? Zo nieuwsgierig dat je tenen gaan krullen en je neus jeukt?
Ik wel. Naar de gekste en de meest dagelijkse dingen. Wat zou er gebeuren als er morgen een buitenaards wezen op de stoep staat? Waarom zijn die grote extra enge spinnen altijd met twee?* Maar ook bijvoorbeeld waarom ik getriggerd wordt door iets en dat datzelfde een ander helemaal koud laat. En andersom.
Nieuwsgierigheid gaat niet alleen over dingen willen weten en leren. Het gaat vooral over het vermogen om van mening te veranderen. Wanneer je gelooft dat je gelijk hebt en niet van plan bent van mening te veranderen over iets of iemand heeft het namelijk geen zin om nieuwsgierig te zijn.
Adam Grant heeft hier een interessant boek over geschreven. Hij noemt vier verschillende denkmodi.
Nieuwsgierigheid is een voorwaarde voor het echt samenwerken vanuit de kracht van de verschillen. De basis daarvan is jezelf en de ander kennen. En om elkaar echt te leren kennen moet je nieuwsgierig zijn naar jezelf en jouw eigen reacties en manieren. En naar die van anderen. Waarom raakt iets mij? Waarom doet een ander iets op een bepaalde manier? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?
Nieuwsgierig zijn maakt dat je een open blik hebt. Dat je vragen stelt en geen aannames doet. Dat je wil weten en dat je bereid bent je eigen idee, mening en/of gedrag aan te passen. Om zo samen tot betere oplossingen te kunnen komen.
* Dit is volgens Google trouwens niet helemaal waar overigens. Waarschijnlijk is er dan een vrouwtje in de buurt en dat trekt mannetjes aan. Ze zijn dus met meer dan 2.
Nieuwsgierig geworden? Laat het weten. Wij zoeken graag samen met jou naar nieuwe vragen en antwoorden.
Heb je vragen, ben je enthousiast en wil je meteen contact? Bel Ingrid (06-146 88 902). Liever een tijdstip inplannen? Maak dan een belafspraak. We denken graag met je mee!