dkvdv blog samenwerken begint met begrip

Samenwerken begint met begrip

Geschreven door Ingrid

Zoveel mensen zoveel meningen is een mooi gezegde. Wij mensen zijn allemaal anders. Het is soms al lastig genoeg om jezelf, je eigen motivatie, drijfveren en handelen te begrijpen. Laat staan die van een ander. Hoe zit dat bij jou? Kan jij begrip opbrengen voor een collega die anders denkt of handelt?

Begrip en verbinding

Om samen te werken en verbinding en relatie aan te gaan zullen we de bereidheid moeten vinden om elkaar te begrijpen. Of om daar in ieder geval een poging toe te doen. Want ook al begrijp je elkaar niet, als je naar elkaar kan luisteren, er over kan praten en er vragen over kan stellen dan is het vaak al genoeg. Het is namelijk belangrijk dat iedereen zich gezien en gehoord voelt. We tellen immers allemaal evenveel mee. Jij telt niet meer mee dan ik omdat je een bepaalde mening hebt.

Luisteren is een essentiële manier van communiceren

De bereidheid om te luisteren en vragen te stellen is in een samenwerking een essentiële manier van communiceren. Wat de uitkomst van dat gesprek ook is. Het kan zijn dat je elkaar na dit gesprek wel begrijpt. Het kan ook zijn dat je nu weet hoe je collega denkt en handelt en dat je weet waarom die het zo doet. Of jij er hetzelfde over denkt maakt niet uit. Want het met elkaar oneens zijn is ook prima.

Verschillen versterken je teamsamenwerking

Vanuit De Kracht van de Verschillen gaan wij nog een stapje verder want wij zien de verschillen juist als een weg naar verbetering, innovatie en creatie. Als je de verschillen in je samenwerking namelijk als kracht gaat zien dan ontstaan er betere producten/ideeën/processen.
Diversiteit wordt dan de kwaliteit van je team of organisatie. En dat begint allemaal met de bereidheid om elkaar te begrijpen, om naar elkaar te luisteren. Want een team dat werkt vanuit respect voor de verschillende drijfveren ,motivatie of die verschillend handelen maken een team met veel kwaliteiten. Samen sta je sterker en heb je je klanten of je organisatie meer te bieden. Dat is waar wij vanuit De Kracht van de Verschillen aan werken.
Hoe ziet jouw teamsamenstelling eruit? Hebben jullie begrip voor elkaar?
Wil je weten hoe je dit kan verbeteren of hier ruimte voor kan creëren in jouw team of organisatie? Neem contact met ons op want we vertellen je graag hoe wij jou daarbij kunnen helpen.

Artikel delen:

De mogelijkheden bespreken?

Heb je vragen, ben je enthousiast en wil je meteen contact? Bel Ingrid (06-146 88 902). Liever een tijdstip inplannen? Maak dan een belafspraak. We denken graag met je mee!